Sociologia patului


Cand eram la facultate, la un seminar pe care il faceam cu un prof cum putini gasesti in facultatile despre oameni si societate si care imi declarase solemn  „la modul profesional” ca ii place de mine,  mi s-a cerut sa ies in fata anului, sa trag un biletel din palaria lui si sa vorbesc cinci minute despre ceea ce urma sa gasesc inauntru. Atunci mi se parea greu..si totodata ..incitant….mai ales ca pe biletel scria „bumbac”. Era un exercitiu subtil de exersare a abilitatii de a tine discursuri si de a vorbi fara trac , la modul cel mai natural, despre orice subiect, in fata unui auditoriu.

Cu amintirea inca vie in minte, voi incerca sa fac acelasi exercitiu, incercand sa  vorbesc despre un PAT. Si pot sa pun pariu…ca prima expresie care ti-a venit in minte e „la pat”, cu derivatele sale: „buna la pat” „varza la pat”,, „i-ai pus-o”, „i-ai tras-o” si alti inlocuitori simiari indulcitorilor care incearca sa imite gustul mierii. O sa ramaneti surprinsi, dar nu mi se pare nimic bizar la asta, daca tinem cont ca cel mai important organ sexual al omului este creierul.

Patul, conceptual,  include o paleta nebanuita de dimensiuni. Nu e un simplu obiect de mobilier ci un element vital pentru zile bune. Ganditi-va unde am dormi daca nu am avea pat?  Sau, de cate ori nu ati putut dormi la cineva in vizita pentru ca”ati schimbat patul”. Nu e pur si simplu un loc de odihna, este „locul de odihna” pe timpul acestei vieti. Nu e doar un obiect in care ne place sa ne tolanim seara sau duminca la pranz pentru siesta. Este „siesta” prin excelenta.

Patul e un prieten, e un confident, mai mult decat un pretext pentru placere, nu doar o introducere sau un preludiu pentru „what we do naked” .Patul e ideea de perversiune prin excelenţă, ideea de ordine si totodata dezordine amoroasa . Patul e simbol al dorintei si al visarii la dragostea adolescentina, de cele mai multe ori nejustifcata sau neimpartasita, placuta si dureroasa totodata.

Paradoxal, patul e locul de refelxie pentru a ne pune viata in ordine. E casa si masa pentru duminicile friguroase de iarna cand ne abandonam caldurii placute de sub plapuma. E locul in care radem in hohote cand  ne gadilm unii pe altii sau locul in care ne plangem dezamagirile in speranta ca lacrimile nu vor fi  vazute niciodata.

Asociat cu ideea de desavrasire si de intindere, de lene si de iubire, somn si relaxare……nu doar un simplu pat.

Reclame

2 comentarii (+add yours?)

 1. Adrian
  apr. 08, 2010 @ 17:53:42

  INteresanta abordarea despre un anumit cuvant….. de asemeni si un joc foarte interesant de nu a avea trac…..sa vb despre pat cred ca ai putea vb enorm….pe langa ceea ce ai enumerat as putea adauga doua aspecte sa spunem,,, foarte importante….in majoritatea cazurilor prima noastra legatura cu patul o avem atunci cand cand ne nastem iar ultima este atunci cand murim…..putin tragic dar adevarat….

  mult success!!

  Răspunde

 2. giovi
  sept. 12, 2010 @ 07:49:01

  Daca, de cele mai multe ori, indragostitii se cuibaresc impreuna in acelasi pat, unii intampina dificultati in a-si imparti intimitatea cu partenerul si in a intra in intimitatea celuilat. Altii, o data trecut momentul inceputurilor, atunci cand dragostea e mai puternica decat cenzura, se trezesc acum suspecti de reticenta. Uneori, se intampla ca partenerii sa se schimbe – ca mentalitate, ca infatisare etc. – iar aceste schimbari fac mai dificila impartirea intimitatii.
  Pentru a imparti patul intr-un mod placut cu partenerul si pentru a intra cu entuziasm in intimitate, este nevoie de debarasarea de toate temerile: teama de a te expune, teama de a te darui. A te darui nu inseamna ca iti tradezi slabiciunile si neajunsurile. Exercitiul consta in cunoasterea de sine si acceptarea atat a partii de lumina cat si celei de umbra. Prin aceasta cunoastere, se evita recaderea in aceleasi suferinte si aceleasi esecuri.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: